top of page
Zoeken

UITGELICHT: De Tom Collins.

...Juli, 1874, in een willekeurig appartement in Manhattan...

- Hé man, alles goed?

. Ja gaat prima, nog steeds druk met leren voor morgen. En met jou?

- Prima. Maar er gebeurde net wel iets raars..

. O? Vertel?

- Nou, ik zat dus net in die nieuwe kroeg op 76th en 3rd, gewoon aan de bar whiskytje drinken en met de bartender praten. En achter me zit een tafeltje met 4 man, duidelijk porters. Eén van die kerels praatte erg luid en op een gegeven hoor ik ‘m jouw naam noemen. Voor en achternaam! En hij begint me toch nare dingen over je te zeggen! Dat je stinkt, dat je van je eigen familie hebt gestolen, noem maar op.

. WAT?! MAAR DAT ZIJN GORE LEUGENS!

- Ja, dat weet ík wel, maar ze waren met z’n vieren, denk je dat ik daar in m’n ééntje op af ga? Maar ik heb wél z’n naam gevraagd aan de bartender, Tom Collins heet ie. Ken je die?

. Nog nooit van gehoord! Maar hij gaat wel van mij horen. Kom, dan gaan we verhaal halen!

- Maar je bent toch druk met leren zei je net?

. Ja nou en! Dit soort laster laat ik niet zomaar gebeuren.

- En je examen dan?

. Als ik vanavond weer verder leer haal ik die vast wel. Kom nou maar mee!


...Een paar minuten later, in die ene kroeg op 76th en 3rd...

- Welkom heren, wat kan ik voor jullie inschenken?

Geen drankje, bartender, ik kom iemand een draai om z’n oren geven!

- O jeetje, wie is de ongelukkige?

Tom Collins heet ie! Waar is hij?

- Hehehe, Tom Collins zei je?

Ja, Tom Collins ja! Waar zit ie?

- Die zit achter... Geef me een minuutje, dan haal ik ‘m.


...De barman verdwijnt even naar achter, komt met een brede glimlach terug en zet een cocktail in een highball glas op de bar...

- Kijk eens aan, maat. 1 Tom Collins. Gin, Citroensap, Suiker en Bruiswater. Dat is dan 3 dollar alstublieft.


...De gedupeerde kijkt verbaast naar z’n vriend, dan naar de bartender, dan naar z’n zojuist bestelde cocktail, voelt de puzzelstukjes in zijn hoofd op z’n plek vallen en pakt schaterlachend zijn Tom Collins op en neemt een slok. Er in geluisd worden was nog nooit zo verfrissend...


De beroemde Tom Collins hoax ging in 1874 de rondte door New York en Philadelphia.

Het was dé manier om je maat mee te krijgen naar de kroeg, maar logischerwijs wist op een gegeven iedereen van de hoax en stierf het geintje uit. Spijtig voor de bartenders, want het leverde leuke taferelen op.


Wil je meer over cocktails leren tijdens een cocktail workshop?Een Tom Collins is een heerlijk frisse cocktail en heel simpel te maken:

Vul een highball glas met ijs

  • Giet direct in glas:

- 60ml Gin (Old Tom)

- 20ml Citroensap

- 10ml suikersiroop

  • Top af met bruiswater

  • Garneer met een rietje en een citroenschijfje.

Enjoy!

Comments


bottom of page