top of page
Zoeken

Martini: Het Glas, Het merk, De Cocktail en De Verwarring

Als je denkt aan de term "Martini," wat komt er dan als eerste in je op? Is het dat elegante glas, de klassieke cocktail, het wereldberoemde Vermouth-merk, of misschien wel aan andere Martini cocktails zoals de Espresso Martini of Pornstar Martini? Je kunt je de verwarring voorstellen die vaak ontstaat rondom deze iconische naam. In deze blog verkennen we de verschillende aspecten van de "Martini" en vertellen we je wat het eerst kwam: het glas, de cocktail of het merk?


Martini & Rossi: Het Iconische Vermouth Merk, opgericht in 1847

Martini & Rossi biedt verschillende varianten van vermout, waaronder de klassieke Martini Extra Dry en Martini Rosso, die allemaal hun eigen karakter en smaakprofiel hebben. Deze vermouts dragen bij aan de complexiteit en de subtiele bitterheid die de Martini-cocktail zo geliefd maakt.


Het Glas: Een Icoon van Elegantie, geïntroduceerd in 1925

Het Martini-glas, ook wel bekend als het cocktailglas, is een van de meest herkenbare glazen in de wereld van mixdrankjes. Met zijn slanke, langgerekte vorm en brede bovenkant die taps toeloopt naar een dunne steel, straalt dit glas pure elegantie uit. Het is ontworpen om de Martini-cocktail te accentueren, waardoor de aroma's en smaken beter tot hun recht komen.

Het glas is voor het eerst geïntroduceerd in 1925 tijdens de ‘International Exhibition of Modern Decorative and Industrial Arts’ in Parijs als een moderne versie van de champagne coupe.


Hoewel het Martini-glas traditioneel geassocieerd wordt met de cocktail die dezelfde naam draagt, wordt het ook gebruikt voor andere drankjes, zoals de Manhattan en de Cosmopolitan. Dit kan soms tot verwarring leiden, omdat het glas dus allang niet meer synoniem is met de Martini-cocktail zelf.


De Cocktail: Een Tijdloze Favoriet, gecreëerd tussen 1880 en 1911

De Martini-cocktail is zonder twijfel een van de meest iconische en geliefde drankjes ter wereld. Met zijn eenvoudige maar krachtige mix van gin of vodka en droge vermout, geserveerd met een olijf of een citroenschil, heeft de Martini een speciale plaats veroverd in de harten van cocktailliefhebbers over de hele wereld.

Maar wie heeft ‘m bedacht? En wanneer? Verscheidene bronnen vertellen verscheidenen origines.

Zo wijzen de sommige pijlen naar Jerry Thomas omstreeks 1880. Anderen verwijzen naar New York, waar een bartender genaamd Martini di Arma hem in 1911 voor het eerst maakte. Een ander beok uit 1906 wijst er op dat Jaques Louis Muckensturm ‘m als eerste bedacht heeft.

We kunnen in ieder geval concluderen dat de cocktail na de oprichting van het vermout merk en vóór de fabricering van het glas is bedacht.


De Verwarring: Martini of Martini?

Ten slotte hebben een aantal bartenders hebben hun eigen creaties de “Martini” naam gegeven, omdat deze geserveerd werd in het Martini glas. Denk aan de Espresso Martini, Pornstar Martini en zelfs de Appletini. Géén van deze cocktails hebben vermout in het recept, ze hebben allemaal hun eigen unieke smaak en toch delen ze de "Martini” naam.


Conclusie

De wereld van de "Martini" is er één van elegantie, creativiteit en, soms, verwarring. Of je nu kiest voor het klassieke merk, de tijdloze cocktail of een van de vele moderne variaties, de Martini blijft een symbool van stijl en genot. Dus, ongeacht hoe je het bekijkt, proost op de veelzijdigheid en de blijvende aantrekkingskracht van de Martini!

Comments


bottom of page