De meeste whiskey cocktails vragen om Bourbon of Rye. Die Amerikaanse whiskeys zijn over het algemeen namelijk wat laagdrempeliger en iets zoeter dan bijvoorbeeld een Ierse whiskey of Schotse (Scotch) Whisky.
Een andere belangrijke reden waarom kwalitatieve Bourbon en Rye vaker voorkomen in whiskey cocktails is omdat een kwalitatieve Scotch whisky vaak een stuk duurder en dus zonde om te mixen zou zijn.
En juist daarom is het leuk om eens wat goeie, niet overdreven dure Scotch whiskys te gebruiken voor mooie, complexe cocktails. Let’s get to it!
Â
SCOTCHES IN DE SPOTLIGHTS
De volgende scotches zijn ideaal om te gebruiken in cocktails omdat ze niet al te prijzig zijn, maar wel van hoge kwaliteit en dus opzeker als sterke ruggengraat van je cocktail zullen fungeren. Ze zijn stuk voor stuk ook puur heel goed te genieten.
Â
Dewars 12.
Een niet rokerige blended scotch van zo’n 40 whiskys met een wat dikkere textuur. Een florale geur met fruitige tonen in de hoofdrol op het palet. Beetje honing.
Â
Johnnie Walker Black Label.
Een rokerige blended scotch van zo’n 40 schotse whiskys afkomstig uit de Islay, Speyside en Highland regios. De blend wordt minimaal 12 jaar gerijpt en de smaak is naast peaty te omschrijven als zoetig, fruitig en houterig. Heerlijk.
Â
Laphroaig 10.
Een prachtige single malt scotch uit de Islay regio. Een zeer rokerige, robuuste whisky met zoete ondertonen en primaire noten van eiken, kruiden en vanille.
Â
Singleton 12.
Deze single malt scotch uit Speyside heeft een diep gouden kleur en een notige, zoet-fruitige smaak. Het is geen rokerige scotch, dus ben je bijvoorbeeld Johnnie Walker Red Label gewend, dan is dit een mooie vervanging van hogere kwaliteit.
Â
Talisker 10.
Eén van mijn favoriete scotches: de o zo rokerige, gouden Talisker 10 van the Isle of Skye. Een sterke, peaty geur wordt ondersteund door een heerlijke gedroogd-fruitige smaak, zout en een heel lichte hint naar citrus. Voornamelijk de finish maakt deze scotch whisky zo lekker: een ontzettend lange, peper-achtige afdronk die ook ineens opvalt bij de volgende slok.
Â
Om de keuze welke scotch je in huis wilt halen voor onderstaande cocktails wat makkelijker te maken, zijn ze hier nog eens gecategoriseerd opgesomd:
Scotch | Blended / Single Malt | Rokerig / Niet Rokerig | Prijs |
Dewars 12 | Blended | Niet Rokerig | $$ |
Johnnie Walker Black | Blended | Rokerig | $ |
Laphroaig 10 | Single Malt | Rokerig | $$$ |
Singleton 12 | Single Malt | Niet Rokerig | $ |
Talisker 10 | Single Malt | Rokerig | $$$ |
Â
 Â
DE SCOTCH COCKTAILS.
Hieronder vind je de top 5 scotch-tail recepten die het drinken van scotch nóg plezieriger maken dan ‘m puur te sippen. Gebruik de bovenstaande tabel om te checken welke scotch je ’t beste kunt gebruiken.
Â
1.     Blood & Sand.
Glas: Coupe
Ijs: Up
Methode: Shake & Double Strain
Â
Ingrediënten:
20ml Niet rokerige Blended Scotch
20ml Sweet Vermouth (Martini rosso bijvoorbeeld)
20ml Cherry Heering
20ml Sinaasappelsap
Â
Giet alle ingrediënten in je shaker en shake it, baby!
Double strain in je coupe glas en garneer met kers, sinaasappelschil of natuurlijk allebei.
Â
2.     Rob Roy.
Glas: Coupe
Ijs: Up
Methode: Stir & Strain
Â
Ingrediënten:
2 dashes Angostura Bitters
50ml Single Malt (rokerig of niet rokerig, wat jij prefereert)
15ml Vermouth (zoet of droog, wat jij prefereert)
Â
Roer alle ingrediënten tot je cocktail ijskoud is. Giet in je coupe glas en garneer met een kers (zoete vermouth) of citroenschil (droge vermouth)
Â
3.     Godfather
Glas: Rocks
Ijs: Cubes
Methode: Stir & Strain
Â
Ingrediënten:
60ml Blended Scotch
20ml Amaretto
Â
Roer alle ingrediënten met ijs tot je cocktail ijskoud is. Giet in je (met ijs gevulde) Rocks glas en voilà . Enjoy!
Â
Â
4.     Penicillin.
Glas: Coupe
Ijs: Up
Methode: Shake & Double Strain
Â
Ingrediënten:
60ml Rokerige Single Malt
20ml Citroensap
10ml Honing
10ml Gembersiroop
Â
Giet alle ingrediënten in je shaker en shake it, baby!
Double strain in je coupe glas en garneer met een dun plakje gember.
Â
5.     Smoke and Mirrors.
Glas: Coupe
Ijs: Up
Methode: Shake & Double Strain
Â
Ingrediënten:
30ml Rokerige Malt.
30ml Rokerige Blended Scotch.
20ml Limoensap
20ml suikersiroop (1:1)
5 muntbladeren.
Â
Gooi alle bovenstaande ingrediënten in je shaker en shake voor een goeie 15 seconden.
Double strain in je coupe glas en garneer met een munt topje en een paar druppels Absint.
Â
Cheers!
Comments