top of page
Zoeken

Wat is Rum?

Rum is mijns inziens de meest levendige en uiteenlopende zware drank.

Het wordt gemaakt van melasse, een bijproduct van de productie van suiker en vind zijn oorsprong in kolonisatie, slavernij en zeeroverij.


Geschiedenis lesje:

Suikerriet groeide oorspronkelijk in Indonesië, Z.O. Azië en India. Door kolonisatie is suikerriet uiteindelijk terecht gekomen bij de Europeanen die het in Gran Canaria (één van de kanarische eilanden aan de kust van Marokko) verbouwden in de 15e eeuw.

Op zijn tweede reis naar de Caribische eilanden nam Christopher Columbus in 1493 suikerriet van Gran Canaria mee, wat uiteindelijk gigantisch goed op die eilanden groeide en de massale productie van suiker teweeg bracht.

Bij het maken van suiker werd het riet vermalen en de suikersappen gekookt. Het afvalproduct van dit proces heet: Melasse.

En de (Afrikaanse) slaven op de suikervelden kwamen er snel achter dat melasse nog nét genoeg suiker bevatte om te fermenteren en te distilleren.


Wat is fermentatie?

Elk alcohol proces begint hetzelfde: met fermentatie.

Om dit te doen, heb je slechts 3 dingen nodig: suiker, water, en gist.

Gist is een eencellig micro-organisme dat overal in de natuur te vinden is.

Plaats het met water en suiker moleculen en de gist begint de suiker op te eten en zet dit om naar Alcohol, Carbon dioxide(CO2) en Sulfer Dioxide (SO2).

Uiteindelijk blijft er voor gist een dodelijke omgeving over: te weinig suiker, te veel alcohol. De fermentatie is afgelopen.

Afhankelijk van de temperatuur en lengte van fermentatie, kan het alcoholpercentage oplopen tot zo'n 20%. (bier, wijn).


Wat is destillatie?

Om de drank sterker te maken, wordt het eindproduct van fermentatie vervolgens gedistilleerd, wat de alcohol van het water scheidt, en het alcoholpercentage dus verhoogt (tot maximaal 97,2%)

Één van de meest gebruikte distilleer-technieken, is de column still.

Het uitgangspunt is: water verdampt op 100 graden en alcohol verdampt op 78,4 graden.

Door de onderste tree van de kolom ketel op 90 graden te zetten en de bovenste tree op 78,4, kun je aan de bovenkant de alcoholdampen 'vangen' en afvoeren naar een koudere plek om zo weer vloeibaar te worden.

Vervolgens kun je deze zware dank in eikenhouten vaten laten rijpen, waar de rum meer smaak en kleur van krijgt.


Wat is rum?

Rum is geboren in de 17e EEUW. Echter, de eerste drank was heel goor, en werd niet voor niets 'Kill-Devil' genoemd. Gelukkig is het productieproces verfijnd en hebben we nu dit mooie, uiteenlopende product.


Wat betekent proof op een fles alcohol?

Proof staat voor het alcoholpercentage in je fles, en de term is er dankzij Rum. De Britse matrozen en zelfs piraten werden namelijk door het leger deels uitbetaald in rum. En hun manier om te testen of de rum goed genoeg was, was om de rum over buskruit te gieten.

Kon je het buskruit daarna nog aansteken? Dan was de rum sterk genoeg en 'proved itself good enough'.

Er zijn dus twee manieren om het alcoholpercentage te omschrijven. Alcohol By Volume en Proof. 40% ABV is 80 Proof.


Wat is overproof rum?

Een overproof rum is minimaal 100 proof, dus minimaal 50%.


Wat zijn Tiki cocktails?

Rum is ook een heel belangrijk onderdeel van Tiki cocktails. Vrijwel alle klassieke tiki cocktails zijn op basis van rum. Vind de tiki cultuur zijn oorsprong in de Cariben? Neen. In Hollywood en Hawaii. Tegen het eind van de Amerikaanse drooglegging (1933), begon men bars en restaurants in California aan te kleden in Polynesische sferen (afkomstig van Hawaii, Fiji, Paaseilanden, etc).

De cocktails daar waren exotisch met veel rum, vruchtensappen en siropen en werden geserveerd in tiki mokken.


Welke rum categorieën zijn er?

De categorieën in rum zijn op basis van kleur, en zeggen niets over hoelang de rum gerijpt is:

- Light rum (bijvoorbeeld de ‘normale’ Bacardi)

- Gold rum (bijvoorbeeld Havana 3, Havana 7 of Bacardi 8)

- Black/Dark rum (bijvoorbeeld Diplomatico, Ron Zacapa 23 of Plantation Original Dark)

- Spiced Rum (bijvoorbeeld Sailor Jerry of Captain Morgan)

- Overproof Rum (bijvoorbeeld Bacardi 151)

bottom of page