top of page
Zoeken

Wat is Whiskey?

Whiskey wordt gemaakt van graan. Denk aan maïs, tarwe, rogge of gerst.

En zoals bij elke drank, begint het proces met fermentatie.


Wat is fermentatie?

Om iets te fermenteren, heb je slechts 3 dingen nodig: suiker, water, en gist.

De gist eet dan de suikermoleculen en produceert alcohol moleculen.

Uiteindelijk blijft er voor gist een dodelijke omgeving over: te weinig suiker, te veel alcohol. De fermentatie is afgelopen.

Afhankelijk van de temperatuur en lengte van fermentatie, kan het alcoholpercentage oplopen tot zo'n 20%. (bier, wijn).


Wat is destillatie?

Om de drank sterker te maken, wordt het eindproduct van fermentatie vervolgens gedistilleerd, wat de alcohol van het water scheidt, en het alcoholpercentage dus verhoogt (tot maximaal 97,2%)

Één van de meest gebruikte distilleer-technieken, is de column still.

Het uitgangspunt is: water verdampt op 100 graden en alcohol verdampt op 78,4 graden.

Door de onderste tree van de kolom ketel op 90 graden te zetten en de bovenste tree op 78,4, kun je aan de bovenkant de alcoholdampen 'vangen' en afvoeren naar een koudere plek om zo weer vloeibaar te worden.

Vervolgens kun je deze zware dank in eikenhouten vaten laten rijpen, waar de whiskey meer smaak en kleur van krijgt.


Waar wordt whiskey van gemaakt?

Whiskey wordt gemaakt van graan. Maar, er zijn veel soorten graan (tarwe, rogge, spelt, gerst, haver, mais, rijst), dus over welke hebben we het? Vrijwel elke whiskey-maker maakt gebruik van deze vier soorten: Mais, Rogge, Tarwe & Gerst.


Hoe schrijf je whiskey/whisky?

Of je whiskey of whisky het schrijft, hangt af van het land waar het gemaakt wordt:

- Whiskey: US en Ierland

- Whisky: Japan, Canada en Schotland.


Wat zijn de Whisky categorieën?

- Japanese: Whisky gemaakt in Japan.

- Canadian: Whisky gemaakt in Canada.

- Scotch: Whisky gemaakt in Schotland.

- Single malt scotch: Is gemaakt van 1 soort MOUT, en komt van 1 distilleerder. Zo’n 10% van alle scotch whiskys zijn single malt whiskys

- Blended scotch: dit is een mix van meerdere single malts.


Er zijn meer dan 100 whisky distilleerderijen in Schotland, dus het is niet gek dat ze elkaars single malts mixen. Zo krijgen ze nieuwe smaken, maken ze lekkerdere combinaties en kunnen ze de prijs lager krijgen door ook wat minder langer gerijpte whiskys toe te voegen.


Welke Amerikaanse whiskey categorieën zijn er?

- Bourbon: Whiskey gemaakt van minimaal 51% Mais.

- Rye: Whiskey gemaakt van minimaal 51% Rogge.

- Tennesee: Whiskey gemaakt van minimaal 51% Mais en gemaakt in Tennessee.

1 Comment


Tanika Lasma
Tanika Lasma
Feb 05

Fermentatie is inderdaad het begin van veel alcoholische dranken, inclusief whiskey. Het is fascinerend hoe gist de suikermoleculen omzet in alcohol, een proces dat de basis legt voor de smaak en kracht van de drank. Bij whiskey wordt dit proces uitgevoerd met verschillende granen, wat elk type whiskey een unieke smaak geeft, afhankelijk van het soort graan en de fermentatietijd. De kunst van het distilleren komt daarna om de alcohol te concentreren en de specifieke aroma’s en smaken te verfijnen. Zo ontstaat er die rijke cricket players variëteit aan whiskey's die we kennen. Het proces van fermentatie is dus niet alleen essentieel voor de productie van alcohol, maar ook voor de ontwikkeling van de specifieke karakteristieken van elke drank!

Like
bottom of page