top of page
Zoeken

UITGELICHT: De Espresso Martini

De Espresso Martini, wat ben ik dáár dol op!


Toen ik in 2016 in New York aankwam en begon aan mijn 4-weekse cocktailcursus, had ik in m’n leven slechts één keer een cocktail gedronken: de Cosmopolitan. Man man man, wat vond ik die goor. Veel te bitter (de bartender was heel scheutig met de cointreau, weet ik inmiddels) en het deed me totaal niet denken aan een cosmopolitaan: vlotjes, wereldwijs, flexibel.


De tweede cocktail die ik ooit dronk was -je raadt het al- de Espresso Martini.

Dag één van mijn cursus begon goed, en ik was gelijk verliefd op de combinatie van alcohol en cafeïne. De twee ‘extremen’ spelen direct tennis met je brein en doen daadwerkelijk wat de bartender die de Espresso Martini heeft bedacht (Dick Bradsell) ermee bedoelde:

Fucking you up and Waking you up at the same damn time.

Dit drankje past dan ook perfect bij de stad waar ‘ie in bedacht is.

New York is een razendsnelle stad en de bewoners zijn -naast grofgebekt- heel bedachtzaam en soepeltjes. Ik heb er een toptijd gehad en als ik een espresso martini sip, brengt het me altijd even terug naar toen.


Om deze cocktails te maken, heb je uiteraard espresso nodig. Hier lees je hoe je thuis een kwalitatieve, sterke en simpel te maken espresso brouwt.


Wil je De Espresso Martino leren maken tijdens een cocktail workshop?


*Al deze cocktails hebben hetzelfde glaswerk, methodiek en garnering:

GLASWERK: Coupe

METHODE: Shake & Fine Strain

GARNERING: 3 koffiebonen (hebben we het straks nog even over)



Vodka Espresso Martini

The Classic: Het recept van de bedenker, Dick Bradsell:

60ml Vodka

30ml Espresso

15ml Kahlua

7,5ml Suikersiroop


Chocolate Espresso Martini, bedacht door ondergetekende:

20ml Vodka (Stolichnaya, als ’t ff kan)

20ml Tia Maria

20ml Crème de Cacao

50ml Espresso


Hazelnut Espresso Martini:

60ml Vodka

60ml Espresso

20ml Hazelnootsiroop van Dreamy


Rum Espresso Martini

Espresso Daiquiri:

45ml Havana 3 jaar-oude Rum

30ml Espresso

10ml Suikersiroop

2 druppels zout-oplossing (1:4 ratio zout:water)


De ABC-F (Arabic Black Coffee Flip):

45ml Angostura 7 jaar-oude Rum

30ml Espresso

15ml Karamel

1 heel ei



Whiskey Espresso Martini

Deze MOET je een keer geprobeerd hebben.


De “Doe je dit nou Expres Zo?!”

50ml Jameson Irish Whiskey Stout Edition

45ml Espresso

20ml Volle Melk

10ml Muntsiroop

10ml Karamel



Alcoholvrije Espresso Martini

Espresso Martino

50ml Seedlip Spice 94

50ml Espresso

15ml Suikersiroop


Methode: Shake & Fine Strain

Glas: Coupe

IJs: Up


Waarom 3 koffiebonen in de Espresso Martini?

De traditie van drie koffiebonen in je Espresso Martini vindt zijn oorsprong in Italië. Daar wordt Sambuca meestal geserveerd met drie koffiebonen. Soms krijg je er één koffieboon in en dit noemen ze daar “Sambuca con la mosca”. Schijnbaar was het in de jaren 50 een leuk spelletje onder de Italianen om op het terras koffieboontjes in elkaars glazen te proberen te gooien. Wanneer dat dan lukte, zat er een vlieg in je Sambuca: “Sambuca con la mosca”. Aangezien de Italianen dol zijn op symboliek, is er uiteindelijk iemand met het idee gekomen om Sambuca’s te garneren met drie koffiebonen, die symbool staan voor Gezondheid, Welvaart en Geluk. Dick Bradsell heeft dit overgenomen en zodoende garneren de meeste bartenders je Espresso Martini met drie koffieboontjes! #weerwatgeleerd.


Wil je meer over cocktails leren tijdens een cocktail workshop?


CHEERS!

Opmerkingen


bottom of page