Cocktail set kopen? Dit moet je weten!
Je wilt thuis cocktails gaan maken en weet dat je hiervoor de juiste benodigdheden wilt hebben. Maar op Bol en Amazon staan honderden verschillende shakersets en de ene kost 20 euro en de andere -die praktisch hetzelfde is- kost 55 euro.
Wat is het verschil? Welke tools heb je nou écht nodig? En waarom koop je beter géén 3-delige cocktailshaker?
Je leest het hier.
De Essentials
Om gelijk maar met de belangrijkste tip in huis te vallen: stick to the essentials!
Laat je niet verleiden tot de aantallen en houd het bij de basis. Met andere woorden, kies niet voor de 11-delige, 12-delige of 168-delige cocktail set (oké fair enough, een 168-delige set klinkt eigenlijk wel tof. Koop die maar als je ’t tegenkomt).
Waarom geen grote cocktail set? Omdat je écht geen ijstangetje nodig hebt, of een set van 4 stalen ijsblokjes en al helemaal geen set van 5 schenktuitjes. Dat zijn allemaal kleine prulletjes die het aantal items van de set opschroeven zodat het veel professioneler lijkt, en mogelijk maakt voor de verkoper om er 70 euro voor te vragen “WaNt hEt zIJn zOveEl IteMs”.
De essentiële cocktailbenodigdheden heb je al voor 45 euro en het zijn er maar zes:
1 & 2: De 2 Shakers
1: Een 18oz (ofwel, kleine) shaker tin.
2: Een 28oz (ofwel, grote) shaker tin.
Deze badboys gebruik je uiteraard om te shaken. Zit ‘m al in de naam. Maar je kunt er ook al je ‘stirred’ cocktails in maken! In beide gevallen prefereer ik (roestvrij)stalen shakers en niet de glazen boston shaker of stirring glass. Waarom?
Omdat in geval van shaken, je een vacuüm wilt creëren zodat je shakers niet uit elkaar vliegen, maar na het shaken ook gemakkelijk het vacuüm wilt verbreken.
- Staal op staal sluit beter af dan glas op staal.
- Staal krimpt sneller van kou, dus je creëert sneller een vacuüm.
- Staal buigt mee. Dus door na het shaken een klap tegen de shakers te geven, vervorm je het staal een beetje waardoor direct het vacuüm verbreekt en je ze makkelijk los maakt.
- BONUSPUNTEN: Staal explodeert niet in honderd stukjes wanneer je het laat vallen of er te hard tegen aan slaat.
En in geval van stirren, wil je toch je cocktail zo snel mogelijk koud hebben? Dus ook dan ga je beter voor staal, want:
- Glas heeft een veel lagere thermische geleidbaarheid dan (roestvrij) staal.
En daardoor moet je een stuk langer of harder roeren in een glas dan in een tin.
Waarom géén 3-delige set?
Doe jezelf een lol en koop géén 3-delige shaker (ofwel cobbler shaker). Je weet wel, die krengen waar bol.com vol mee staat. Eén cilinder, een zeefje en een dopje. Ze zien er mooi uit, maar werken slecht:
- Ze trekken namelijk geen vacuüm, dus lekken heel vaak tijdens het shaken.
- Ze zijn moeilijk los te krijgen na het shaken.
- Om ‘m überhaupt los te krijgen moet je de bovenkant losdraaien, wat zo’n knarsende piep veroorzaakt.
- Je kunt de ingebouwde strainer niet besturen om meer of minder ijs mee te gieten.
- De strainer zit in het midden, waardoor er bij het uitschenken altijd zo’n 10ml van je cocktail in de shaker achter blijft. En dat is gewoon zonde.
3: De Barspoon
Met de barlepel bereid je alle cocktails die gestirred dienen te worden. Denk aan een Old Fashioned, een Negroni of een klassieke Martini. Dit doe je dus door alle ingrediënten samen met ijs in een shaker tin te doen en te roeren tot je drankje goed koud is.
Toegegeven, dit kun je ook doen met een normale lepel of zelfs een mes in plaats van een barlepel, maar: De barlepel is een stuk langer en heeft voegen wat het roeren gemakkelijker maakt en heeft daarnaast nog wat andere functies:
- Sommige cocktailrecepten vragen voor een ‘barspoon’ van een bepaald product. Zo maakt 60ml Vodka met 1 barlepel droge vermouth volgens velen de ideale dry martini.
Oké, oké, wéér toegegeven: een barlepel is hetzelfde als 5 milliliter, en de meeste theelepels zijn óók 5 milliliter. MAAR, de volgende functie maakt de barlepel écht uniek:
- Sommige cocktailrecepten vragen voor een top-up. Zo top je een Whiskey Sour up met rode wijn om een New York Sour te creëren. Uiteraard wil je dit langzaam over je cocktail heen schenken zodat de rode wijn boven blijft liggen, maar voor een extra show factor kun je de barlepel inzetten: Houdt je barlepel verticaal en plaats de onderkant nét boven je cocktail. Zet de fles wijn tegen de bovenzijde van de barlepel en schenk hééél langzaam uit. De rode wijn glijdt over de voegen van de barlepel naar beneden als een kleuter van de leuning van een wenteltrap en landt zachtjes op de kop van je cocktail.
Wauw, wat een show! Barlepel. Kopen dus.
4: De Jigger
Elk recept werkt met milliliters (of fluid ounces als je een recept op een Amerikaanse website vindt), dus je hebt iets nodig om die milliliters mee af te meten. De meeste recepten werken met hoeveelheden van 15, 30, 45 en 60 ml, dus let bij het aanschaffen van een set goed op het aantal milliliters van het bijgeleverde schenkmaatje. Is de jigger geschikt voor 45 en 60 ml? Bestel dan gelijk een jigger van 15 en 30 ml bij. Óf doe niet moeilijk en koop deze cocktailset inclusief multilevel jigger om nooit meer van jigger te hoeven wisselen!
5: De Hawthorne Strainer
Deze strainer is behoorlijk recht voor z’n raap: plaats ‘m op je shaker tin om ijs en andere niet-vloeibare ingrediënten (zoals limoenschijfjes en basilicumbladeren) tegen te houden tijdens het schenken. Je maakt met een hawthorne strainer gemakkelijk een wat groter gat om grotere ijskristallen of stukjes munt (zoals bij een southside) mee te kunnen gieten. Omdat je vanuit de rand schenkt, schenk je -in tegenstelling tot de 3-delige cobbler shaker- met een deze combinatie wél je gehele cocktail in je glas. #winning!
6: De Fine Strainer
Nóg rechter voor z’n raap dan de hawthorne strainer is een fijne keukenzeef: houdt deze boven je glas om bij het uitschenken ook de kleinste ijskristallen tegen te houden.
En daar heb je ze, je zes essentiële cocktailbenodigdheden. Met deze tools maak je nagenoeg elke cocktail op professionele wijze!
Nog niet voldaan? Hier onder staan nog wat extra’s die je cocktailgame een flinke boost zullen geven:
De extra’s:
Citrus-pers (Mexican Elbow)
Veel cocktails vragen om citroen of limoensap. Het is veel lekkerder (en ook nog eens gezonder) om sap te persen uit een verse citrus dan sap uit concentraat te gebruiken. Dit doe je het gemakkelijkste met een Mexican elbow. Snijd de citrus door de helft en plaats een helft met de schil naar boven in de pers. Knijp vervolgens gemakkelijk al het sap uit via de gaatjes aan de onderkant van de pers.
Stirring Glass.
Alleen al omdat ie zo mooi is wil je deze eigenlijk tóch kopen. Snap ik wel. Ik heb ‘m zelf ook.
Maar wacht! Niet alleen is ie mooi, de stirring glass wordt ook werkelijk essentieel als je meer dan 2 cocktails in één keer wilt kunnen roeren. In een gemiddeld stirring glass kun je er namelijk 4 a 5 in tegelijkertijd maken.
Pour spouts
Maak je regelmatig cocktails en houd je van snelheid en efficiëntie? Schaf dan een aantal pour spouts en leer er mee free pouren om zo middels te tellen altijd het gewenste aantal milliliters te schenken.
Maatlepeltjes
Soms vragen cocktail recepten om 2,5ml of 25 ml van iets en daar zijn moeilijk schenkmaatjes voor te vinden. Koop dan een set maatlepeltjes om dit soort maten af te kunnen meten.
Igloo koelbox
Cocktails thuis maken is hartstikke leuk, maar halverwege de avond worden die tripjes naar de vriezer om ijs te pakken en terug te leggen tóch wat vermoeiend. Plaats je ijsblokjes in de igloo box en laat ‘m lekker op het keukenblad staan. Je voorraad ijs blijft hierin gemakkelijk de hele avond (en nacht) bevroren.
En mocht je altijd al eens helder ijs willen maken, dan wordt de igloo koelbox écht een cocktail essential. Je hebt hier namelijk een geïsoleerde box voor nodig, en.. drie keer raden.. dat is ‘ie!
Comments