top of page
Zoeken

De Tom Collins Hoax

De Tom Collins hoax is een 19e-eeuwse grap die zich verspreidde door middel van mond-tot-mondreclame. Het verhaal ging dat er een man genaamd Tom Collins bestond, die rondliep en iedereen beledigde en bespotte. Mensen werden aangemoedigd om op zoek te gaan naar Tom Collins en hem te confronteren, wat vaak leidde tot absurde en soms gevaarlijke situaties.


Maar wat is de waarheid achter deze legende?

Het blijkt dat de Tom Collins hoax waarschijnlijk nooit heeft plaatsgevonden. Volgens historicus David Wondrich is er geen enkel bewijs dat er ooit een man genaamd Tom Collins heeft bestaan. In plaats daarvan lijkt het erop dat de hele grap een uitvinding was van de New Yorkse cocktailscene in de jaren 1870.


De grap begon in 1874, toen een artikel in de New York Times meldde dat er een man genaamd Tom Collins op de vlucht was voor zijn schuldeisers. Dit artikel was waarschijnlijk bedoeld als een satirische opmerking over de vele oplichters en fraudeurs die destijds in New York actief waren. Maar de grap werd al snel opgepikt door de cocktailscene, die begon te beweren dat Tom Collins een echt persoon was die iedereen die hij tegenkwam beledigde en bespotte.


De grap werd snel populair en verspreidde zich snel door heel Amerika. Het werd zelfs zo populair dat er een speciale cocktail werd bedacht om de grap te eren: de Tom Collins cocktail.

Deze cocktail, die bestaat uit gin, citroensap, suikersiroop en bruiswater, is nog steeds populair en wordt vaak geserveerd in bars over de hele wereld.


Hoewel de Tom Collins hoax waarschijnlijk nooit heeft plaatsgevonden, laat het wel zien hoe krachtig en snel geruchten zich kunnen verspreiden. Het is ook een interessant voorbeeld van hoe een grap of een verhaal een eigen leven kan gaan leiden, zelfs als er geen enkele basis van waarheid achter zit.

Comentários


bottom of page