top of page
Zoeken

UITGELICHT: DaVinci Gourmet

“SIMPLE INGREDIENTS. BOLD FLAVORS.”


Zoals je weet zijn het vaak de kleine dingen die ertoe doen in het leven. Zo ook met cocktails. Het verschil tussen een goede cocktail en een geweldige cocktail, zijn de kleine details.


Bijvoorbeeld:

- Hoe stevig en hoe snel/langzaam het sap uit een citroen wordt geperst, heeft invloed op de zuurgraad en bitterheid van het sap.

- Of je een muntblad kneust of slaat maakt een wereld van verschil in de volatile compounds die uit de poriën van het muntblad loskomen: bitter of fris.

- Hoe lang en hoe snel een cocktail geroerd wordt, heeft (naast natuurlijk de temperatuur) een grote invloed op het verdunningspercentage.

- Hoe hard en op welk tempo een cocktail met proteïne-moleculen (zoals eiwit of aquafaba) of espresso geshaket wordt, hoe beter de schuimlaag.


Ik ben groot voorstander van het maken en gebruiken van eigen siropen en purees, omdat die simpelweg het allerlekkerst smaken. En als je ze binnen een aantal dagen gebruikt, hoef je je ook geen zorgen te maken over het suikergehalte (vanwege de houdbaarheid) of de bewaarmethode (vanwege de kwaliteit en consistentie op de lange termijn)


Maar door de stijgende populariteit van cocktails, gebeurt het steeds vaker in Horeca Nederland dat de vraag naar cocktails vele malen groter is dan de capaciteit achter de bar.

Als een horecazaak met een groot terras cocktails op de kaart heeft staan, dan kan die zaak in de zomer twee extra backbars inhuren die zich alleen maar bezighouden met het batchen van de siropen en purees.

Óf de bartenders staan elke avond tijdens de spits gehaast siropen en purees te maken, terwijl de bonnetjes zich opstapelen. Zonde.


Daarom ben ik fan van de premium lijn fruitpurees (Strawberry, White Peach, Passionfruit, Mango & Raspberry) en sappen (Limoen & Citroen) van DaVinci Gourmet. Je levert een minuscuul kwaliteitsverschil in voor zeeën aan tijd.


De verpakking scoort een overduidelijke 10 in gebruiksgemak en bewaargemak: Ze komen in doosjes van 4x 1L kartonnen ‘melkpakken’ en kunnen simpelweg droog bewaard worden.

Je hoeft ze dus NIET in te vriezen!

DaVinci pasteuriseert namelijk hun puree en steriliseert al hun verpakkingen. Na het openmaken van een pak bewaar je ‘m in de koelkast en is ‘ie nog 8 dagen houdbaar.

Jep. 2 weekenden met 1 pak!


De kwaliteit van de puree zelf scoort een 9 in mijn boek. Tuurlijk proef je de ‘astringent’ eigenschappen van de puree een beetje als je ‘m puur drinkt. Maar wie bestelt er dan ook pure puree? Niemand.


Verwerkt in een cocktail, proeft 99% van de consument het verschil niet tussen de huisgemaakte purees en die van DaVinci Gourmet. En de reactie van die 1% is altijd in de trend van: “Anders, maar niet minder lekker”.


DaVinci gebruikt namelijk fruit van ècht goede kwaliteit. Vaak beter dan bij de Nederlandse supermarkt of groenteboer kunt kopen.De limoenen zijn afkomstig uit Brazilië en Mexico. De gebruikte limoensoorten

zijn Perzisch en Tahiti. Deze variëteiten geven een evenwicht tussen zuurheid en

bitterheid.

Ingrediënten: 100% limoensapHet citroensap komt uit Sicilië. Deze specifieke terroir is bekend om zijn rijke vulkanische bodems, en een heerlijk zonnig klimaat. Deze factoren gecombineerd, maken het perfect voor het kweken van de beste citroenen. De Feminello variëteit van citroen wordt gebruikt, die bekend staat om zijn sappige vruchtvlees, en zijn schil vol met intense aromatische oliën.

Ingrediënten: 90% citroensap, 10% suikerDe passievrucht is afkomstig uit 2 verschillende gebieden in Ecuador en Peru. De Passiflora Edulis wordt gebruikt. Deze heeft een mooie geel oranje kleur, en een vol en zuur smaakprofiel met een fijne aardse afdronk.

Ingrediënten: 90% fruit, 10% suikerVerschillende aardbeivariëteiten uit twee verschillende regio's: Oost Europa en het Middellandse Zeegebied. Het mengen van deze rassen garandeert een consistente smaak, aroma en kleurprofiel. De Senga Sangana geeft een dieprode kleur en is zoet met een sterke smaak, gecombineerd met de Camarosa, maakt het de perfecte cocktailpuree.

Ingrediënten: 90% fruit, 10% suikerMango's worden gebruikt uit het zuiden van India, dat bekend staat om zijn zonlicht en vruchtbare grond. De variëteiten zijn Alphonso en Totapuri. De Alphonso heeft een sterke dennensmaak en een romige textuur. De Totapuri brengt dit in evenwicht.

Ingrediënten: 90% fruit, 10% suikerTwee verschillende frambozenvariëteiten worden gemengd, uit twee verschillende regio's: Oost-Europa (Willamette) en Chili (Heritage). De Heritage framboos heeft een subtiele smaak, die dicht bij de wilde framboos komt. De Williamette-framboos heeft een licht zure smaak, door een lager suikergehalte en een pulpachtige textuur, die veel body geeft.

Ingrediënten: 90% fruit, 10% suikerDe witte perzik is lokaal afkomstig uit de Vallée du Rhône in Frankrijk. Alle oogsten worden samen met de leveranciers gecontroleerd door middel van een streng selectiebeleid, om te garanderen dat alleen het beste fruit wordt gebruikt.

Ingrediënten: 90% fruit, 10% suikerBenieuwd welke cocktails je hier mee kunt maken? Stuur me een berichtje, en dan stuur ik je de perfect serve cocktails toe!


CHEERS!


Wil je meer over cocktails leren tijdens een cocktail workshop?Comments


bottom of page