top of page
Zoeken

UITGELICHT: De Pornstar Martini

"Vanille met passievrucht. Dan nog meer Passievrucht. Lekker veel Vodka. Controversieel en mierzoet. Jep, dit is wat een pornoster aan de bar zou bestellen!”


Dat is wat Douglas Ankrah -de bedenker van de Pornstar Martini- dacht toen hij dit meesterstuk in 2003 per ongeluk (!) in elkaar flanste.

Het was een hit vanaf de eerste slok en binnen een aantal jaar is deze cocktail uitgegroeid tot de meest bestelde cocktail in de UK. Sinds 2017 staat de Pornstar Martini in de top 5 'meest besteld' van bijna alle cocktailbars in Europa.


Wil je de pornstar martini leren maken tijdens een cocktail workshop?


Wat maakt de Pornstar Martini zo populair? Het is namelijk een overduidelijk zoete cocktail, en het zijn juist de wat zure cocktails (zoals de Daiquiri, Margarita en Whiskey Sours) of bittere cocktails (zoals de Negroni, Espresso Martini en Manhattan) die wereldwijd al jaren het meest populair zijn.

Het is waarschijnlijk de zure ondertoon van de passievrucht die ’t 'm voor velen doet. Want hou je van zoet, dan is de Pornstar Martini sowieso een hit. Ben je wat meer van zuur? Dan is de eerste slok even schrikken, maar krijg je bij de tweede slok al wat meer die zure ondertoon van de passievrucht mee en is ie -zeker in combinatie met het befaamde shotje prosecco- ook voor jou zeer geschikt!


Verder is het natuurlijk de controversiële naam die ervoor zorgt dat je ‘m niet snel vergeet en ‘m snel nog een keer besteld.


Het originele recept vraagt om Vanille Vodka, Passoa, Passievrucht Puree van Funkin’ en als garnering een halve passievrucht en een shotje prosecco.


Onderstaande versie maakt echter gebruik van huisgemaakte passievrucht siroop (zoooveel beter dan commerciële siroop), eiwit voor een prachtige foam-laag en wat limoen om ‘m uit te balanceren.


Let’s get to it!


1. Koel een coupe glas of martini glas door ‘m te vullen met ijs.


2. Giet in een shaker:

60ml Vodka (Ketel One)

25ml Passievrucht Siroop (scroll naar beneden voor het recept)

15ml Verse Limoensap

15ml Vanille Siroop (Monin)

1 Eiwit


3. Dry shake (dus flink shaken zonder ijs. Dit doen we om het eiwit alvast wat op te breken)


4. Voeg ijs toe in je shaker en shake nogmaals voor een goeie 15 seconden.


5. Verwijder het ijs uit je glas


6. Giet alles over in je glas via een hawthorne strainer en een fijne keukenzeef


7. Garneer met een shotje prosecco.


Wat?! Geen halve passievrucht?! Nee inderdaad niet! Dat vind ik simpelweg zonde en ook niet duurzaam om als garnering te gebruiken. En de schil voegt soms een bittere, aard-achtige smaak toe die ‘de cocktail ècht niet verrijkt. Ik garneer deze cocktail vaak met een hartje van gember. Ook controversieel en het ruikt erg lekker naast de passievrucht aroma.Wil je de pornstar martini leren maken tijdens een cocktail workshop?


Passievruchtsiroop maken:

Eindresultaat:

250 milliliter siroop dat, mits gekoeld bewaard, makkelijk 4 weken goed blijft.


Benodigdheden:

4 passievruchten

150 gram suiker

Water

Steelpan

Keukenzeef


Receptuur:

1. Snijd 4 passievruchten door de helft en lepel het vruchtvlees uit in een steelpan.

2. Voeg 150 gram suiker en 150ml heet water toe.

3. Breng aan de kook en zet dan direct op een laag vuurtje.

4. Laat alles 1 minuut door borrelen en haal dan van het vuur af.

5. Sluit de steelpan af met een deksel en laat minstens een half uurtje staan.

6. Giet alles door een keukenzeef, en voilà: passievruchtsiroop.


CHEERS!

Comments


bottom of page