Zoeken

Spicy Tequila maken!

Het infuseren van alcohol is op meerdere manieren mogelijk en ik zal hier in de toekomst dan ook een andere blog over droppen. Maar voor nu gaan we tequila infuseren met hete pepers!

Waarom? Omdat het kan! Waarom nog meer? Omdat het heerlijk is in vrijwel elke tequila cocktail!


Het infuseren gaan we doen op de meest simpele manier: voeg de pepers bij de tequila, sluit hermetisch af, wacht 24 uur en verwijder de pepers. Let’s get to it!

De pepers:

Om de zaken spannend te houden, heb ik gekozen voor 3 verschillende krachtige pepers om de tequila mee te infuseren:

◌ De Jalapeño. Wie kent ‘m niet? Als je van een beetje pittig houdt is dit heerlijk op je hamburger of in elk ander gerecht. Wereldwijd populair en daarom ook de meest gangbare peper om tequila mee te infuseren.

Deze knul heeft een gemiddelde score van 8.000 op de schaal van Scoville.

◌ De Habanero. Heeft naast zijn flinke heetheid ook wat zoete, fruitige tonen waardoor 'ie ook geschikt is om te combineren met chocola en rood fruit!

Scoort gemiddeld 325.000 op de schaal en is dus zo’n 40 keer heter dan de jalapeño.

◌ De Carolina Reaper, ofwel de heetste peper ter wereld! Met een gemiddelde score van 1.500.000 op de schaal van Scoville is deze peper dus ruim 180 keer heter dan de jalapeño. De peper is vrijwel niet te gebruiken in de keuken en wordt voornamelijk gekocht om de reaper challenge te doen of, jawel, Spicy Tequila mee te maken!


Welk gedeelte van de pepers gebruiken we:

Het zijn vooral de inwendige zaadlijsten en de interne membranen van de pepers die de heetheid bevatten. De zaadjes zelf bevatten -ondanks dat veel mensen dit wel denken- géén capsaïcine en dus géén heetheid. Het is simpelweg de vele aanrakingen met de zaadlijsten en capsaïcine klieren die ervoor zorgt dat de pitjes wel heetheid kunnen ‘dragen’. Om de gehele heetheid én de smaak van de vruchtwand van een peper mee te krijgen, kun je het beste de gehele peper gebruiken voor infusies.

Tijd voor de infusie.

Voor alle drie de pepers geldt: weeg de peper, en voeg 10x meer tequila toe.

Dus:

- Snij je peper in stukjes.

- Weeg alles (dus ook de kelk).

- Voeg 10 maal zoveel tequila toe. Dus gebruik je 10 gram peper, voeg dan 100 gram tequila toe.

- Giet alles in een pot of fles.

- Sluit de pot of fles hermetisch af.

- Laat 24 uur staan.

- Giet de inhoud door een keukenzeef om de peper op te vangen.

- Geniet van je Spicy Tequila!

De kwaliteitscontrole.

Om de bruikbaarheid te testen zijn de tequila’s zowel puur op kamertemperatuur als in een ijskoude klassieke margarita gedronken. De resultaten zijn als volgt:


Jalapeño: Zoals te verwachten is de tequila gewoon lekker heet. Op kamertemperatuur komt de groene-paprika geur mee bij het nippen, maar in een margarita proef je dit niet meer en is 'ie echt heerlijk.


Habanero: De habanero tequila is duidelijk heter dan de jalapeño, maar zeker niet 40 keer zo heet! Op kamertemperatuur was ’t te heftig om puur te nippen, maar met ijs en een heel klein beetje zout is dit een top combinatie. Vanwege de wat fruitige en rokerige aard van de habanero zou dit een top infusie worden als je mezcal gebruikt in plaats van tequila. Dus ben of ken je iemand die van Mezcal en pittig eten houdt? Ga ‘m maken, of begin dit recept te delen.


Carolina Reaper: Holy shit, wat heet. Alleen al bij het ruiken begonnen de puntjes van onze tong al te prikken. Dit is puur echt niet-te-genieten en was in een klassieke margarita eerlijk gezegd ook erg slecht te doen. Door ‘m aan te lengen met 3 keer zoveel tequila is ie goed te doen, maar de heetheid overtreft nog steeds alle karaktereigenschappen van de tequila, wat gewoon zonde is. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel, want we hebben erg veel lol gehad met deze ziek hete tequila door ‘m te gebruiken in een drankspelletje,

genaamd:

The Mexican Stand Off.

Iedereen zit in een cirkel of aan tafel, als je iedereens hoofd maar kunt zien.

Alle shotglaasjes zijn gevuld met water, behalve één

Deze is -jawel- gevuld met carolina reaper tequila.


Iedereen shot tegelijkertijd en wijst direct naar degene wie ze denken dat de tequila had.

Heb je de tequila geshot en heeft niemand naar jou gewezen? Netjes gewerkt! Dan mag je nu bekennen dat jij ’t was, trots zijn op je pokerface en een shot weg geven aan iemand anders! Geloven ze je niet? Dan ruiken ze je aan je shot glaasje en weten ze snel genoeg of je ‘m daadwerkelijk had of niet.


Maar genoeg gespeeld, tijd voor de Spicy Tequila

Cocktail Recepten:


Classic Spicy Margarita

Snijd een limoen door de helft en haal deze over de rand van je cocktailglas

Dip de rand van je glas in zout (of een mix van peper, zout & chili vlokken)


Giet in je shaker:

- 45ml Jalapeño of Habanero tequila

- 15ml Cointreau

- 30ml limoensap

- 20ml suikersiroop

Voeg ijs toe en shake it baby!

Giet middels een hawthorne strainer en keukenzeef in je cocktailglas

Garneer met een limoenschijfje, een peper topje, of iets anders waar jij gelukkig van wordt.

Enjoy!


EL DIABLO 2.0

Vul je longdrink glas met ijs.

Giet hirt bij:

- 45ml Jalapeño of Habanero tequila

- 20ml crème de cassis

- 20ml limoensap

Top af met ginger ale.

Garneer met een rietje en een limoen-partje.

PRO-tip: Snijd een limoen partje door de helft, maak in beide helften een inkepinkje, plaats er één links en één rechts op je glas rand en je hebt twee duivels-oren!



De Hoogmoedt

Vul je longdrink glas met ijs

Giet:

- 45ml Jalapeño of Habanero tequila

- 20ml limoensap

- 15ml passievrucht siroop

Top af met de Mango & Chili Seltzer van Hooghoudt.

Garneer met een rietje en een pepertje.



De Spicy Batanga

Vul je longdrink glas met ijs

Giet:

- 45ml Jalapeño of Habanero tequila

- 20ml limoensap

Top af met de Smoky Coca Cola mixer.

Garneer met een rietje en (gedehydrateerd) limoen schijfje.


Meer tequila cocktails leren maken? Informeer naar de mogelijkheden voor een Cocktail Workshop in Den Haag


CHEERS!