top of page
Zoeken

UITGELICHT: Mr. Mofongo

Soms loopt een bezoekje aan een bar voor één drankje uit op tien drankjes. En soms loopt ‘ie uit op een uitgebreide tour van het huis.


Dit laatste (en ook het eerste) gebeurde vorig jaar zomer bij Mr. Mofongo, een horecazaak in Groningen die bestaat uit meerdere werelden: Het Restaurant, de Greenhouse, de Rooftop Winebar en -natuurlijk- de Cocktailbar!


Mr. Mofongo’s cocktailkaart is in één woord: solide. Met categoriën als Sweet & Refreshing, Classic, Cheeky Tiki en (mijn favoriet) Strong & Complex heeft deze kaart voor ieder wat wils.

En na een cocktail of twee raakten we, waarschijnlijk zoals iedereen daar, uiteindelijk toch in gesprek met de bartender en serveerster over de overduidelijke eye catcher van de bar:

Een brede robot arm die de hele avond over een 8-meter-hoge muur glijdt om distillaten en likeuren op te halen. Wauw!


Pssst.. Wil je meer over cocktails leren tijdens een cocktail workshop?


De lieftallige Linda wist ons te vertellen dat de muur maar liefst 56 kruiken van unieke producten bevat, waarvan zo’n 80% in-house wordt gemaakt.


In-house? Dus jullie fermenteren en distilleren hier zelf jullie drank?

Jazeker! Wil je een tour?

And off we go...We starten bij de wine bar waar ons nog meer vernuftigheden staan te wachten: Een tweede robot-arm, maar ditmaal onder een glazen plaat in de vloer die -terwijl de arm zijn ding doet- afbeeldt welke wijn er opgehaald gaat worden inclusief smaaknotities en origine!

En een continue roterende korf boven de bar om verstoffing van de wijnglazen te voorkomen.Door naar het lab, waar dagelijks nieuwe concepten voor spirits worden bedacht en uitgewerkt. Langs het kruidenhok en de whiskey rijpingskamer naar de fermentatiekamer.

Hier gebeurt magie: het creeëren van alcohol door water, suiker en gist bij elkaar te voegen, één verdieping boven de cocktailbar! Daar naast staan de essentiële distilleerketels waar de alcohol van het water gescheiden wordt om hun eindproducten zuiver en hoog in alcohol te krijgen.

En de eindproducten liegen er niet om, sommigen zijn zelfs te vinden in lokale slijterijen! Het is al lang geleden, maar ik droom soms nóg van de rabarberlikeur!We sluiten af bij de chef’s table, waar gasten iets werkelijks unieks voorgeschoteld krijgen: de kans om hun eigen likeurtje te creëren! Boven de eettafel hangt een kleiner tafeltje dat naar beneden getakeld kan worden. Hierop staan alle benodigdheden (neutrale alcohol, botanische ingrediënten en wat smaakmakers) om de gasten hun eigen samenstelling te laten maken. Die samenstelling wordt tijdens het diner in de mini pot-still gedistilleerd en is klaar voor consumptie rond de koffieronde. Briljant!


Afgezien van de luxueuze setting, hebben we ook erg genoten van de sfeer in de cocktailbar en het vrolijke personeel. Het is duidelijk dat avontuur en gastvrijheid in het DNA van de eigenaar zit, die de naam van zijn horecazaak heeft gebaseerd op een bestaand persoon! Dit verhaal, én de reden waarom Mr. Mofongo’s cocktailbar in 2017 is uitgeroepen tot beste cocktailbar van Nederland, lees je op hun website: www.mofongo.nl


CHEERS!


Wil je meer over cocktails leren tijdens een cocktail workshop?Comments


bottom of page