top of page
Zoeken

Wat is Vodka?


Vodka is één van de zes standaard zware dranken: Vodka, Gin, Tequila, Rum, Whiskey & Brandy (er zijn meer dan zes distillaten op de wereld zoals Baijiu, Calvados, Arrack, etc. maar in de cocktailwereld zijn deze zes essentieel).


Alle zes gaan door hetzelfde proces van fermentatie en distillatie, maar de ene heeft meer stappen of ingrediënten dan de ander.

Vodka is de meest simpele van allemaal: Je voegt water toe aan graan en gist zodat het fermentatie proces kan starten.


Gist is een eencellig micro-organisme dat overal in de natuur te vinden is.

Plaats het met water en suiker moleculen en de gist begint de suiker op te eten en zet dit om naar Alcohol, Carbon dioxide(CO2) en Sulfer Dioxide (SO2).

Uiteindelijk blijft er voor gist een dodelijke omgeving over: te weinig suiker, te veel alcohol. De fermentatie is afgelopen.

Afhankelijk van de temperatuur en lengte van fermentatie, kan het alcoholpercentage oplopen tot zo'n 20%. (bier, wijn).


Om de drank sterker te maken, wordt het eindproduct van fermentatie vervolgens gedistilleerd, wat de alcohol van het water scheidt, en het alcoholpercentage dus verhoogt (tot maximaal 97,2%)


Één van de meest gebruikte distilleer-technieken, is de column still.

Het uitgangspunt is: water verdampt op 100 graden en alcohol verdampt op 78,4 graden.

Door de onderste tree van de kolom ketel op 90 graden te zetten en de bovenste tree op 78,4, kun je aan de bovenkant de alcoholdampen 'vangen' en afvoeren naar een koudere plek om zo weer vloeibaar te worden.


Vervolgens wordt dit eindproduct aangelengd met water naar ongeveer 40% alcohol en voila: vodka!


De geschiedenis van Vodka ligt bij Polen of Rusland, niemand weet het zeker. Wat we wel weten is dat het russisch woord voor water Voda is en het poolse woord voor water woda is.

Praktisch hetzelfde dus.

Vodka is uitgevonden in de 15e eeuw, en werd tzt gebruikt als ontsmettingsmiddel en medicijn tegen koorts. 16e eeuw, begon als drank genuttigd te worden.

Vodka is écht wereldwijd populair geworden dankzij het Zweedse vodka-merk Absolut.


Comments


bottom of page