top of page
Zoeken

Alle cocktail termen die je wilt weten


Op de blog vind je veel recepten voor cocktails en daar staan vaak termen in die niet bepaald alledaags zijn. Hieronder staan ze allemaal beschreven (en soms afgebeeld), zodat je voortaan gelijk weet wat ermee bedoeld wordt. Cheers!




Wil je meer over cocktails leren via een cocktail workshop?


 

Acties:

o Build: De makkelijkste methode van allemaal: gewoon de cocktail in je glas bouwen. Gooi ijs in je glas, giet het ene na het andere ingrediënt in je glas en voilà: je bent klaar!

o Shake. Kom op, dit weet je! Shake it, baby!

o Dry shake. Met de dry shake methode shake je twee keer. Eerst een keertje zonder ijs, en daarna nog een keer met ijs. Dry shaken doen we vooral om eiwit of aqua faba extra goed te activeren zodat het uitzet en zo’n mooie schuimlaag creëert.

o Whip shake. Shaken met een beetje crushed ijs in je shaker. Veelal gebruikt voor tiki cocktails.

o Strain: Gieten met gebruik van je hawthorne strainer.

o Fine strain / double strain. Gieten met gebruik van je hawthorne strainer EN fine strainer.

o Stir: Roeren. Simpel toch?

o Churn: Roeren. Maaaaar, dan óók verticaal. Dus je begint onder in je glas, en gaat met je barlepel omhoog terwijl je roert.

o Muddle: Het fijnstampen van ingrediënten zoals aardbeien, citroentjes, muntbladeren, etc.

o Slap. Het “slaan” van een kruid op de rug van je hand. Door de kruid zachtjes te “slappen” maak je de poriën van het kruid (bijvoorbeeld munt) open, waardoor de geur nóg sterker wordt.

o Free-pouren: Het schenken van alcohol direct uit de fles doormiddel van een schenktuit.

Als je het juiste ritme kent, weet je door te tellen terwijl je schenkt precies hoeveel milliliter je giet.

 

Glaswerk:


o Highball: Een hoog, breed glas.

o Collins: Vergelijkbaar met een highball, maar dan nét wat hoger en smaller.

o Rocks: Een laag glas. Ook wel een tumbler of whiskey glas genoemd.

o Neat Rocks: Een laag glas, maar dan een stuk kleiner dan een rocks. Typisch gebruikt om whiskey zonder ijs te drinken.

o Coupe: Een rondvormig cocktail glas.

o Martini: de V vormige klassieker.

o Nick ‘N Nora. Een wat kleiner, ovaalvormig cocktail glas.

o Flute: Een champagne glas.

o Balloon. Een flink groot, rond glas. Voornamelijk gebruikt voor Gin & Tonics.


 

IJS:

o Cubed / On the Rocks: De enige echte blokjes. Wanneer iemand ‘on the rocks’ besteld, bedoelt diegene simpelweg dat ie ijsklontjes in z’n glas wilt.

o Blocked: Eén groot blok. Mooi voor de sipper-cocktails.

o Crushed: De enige echte blokjes, maar dan bewerkt met een hele grote hamer. Kleinere stukjes dus. Veelal gebruikt in Tiki cocktails.

o Up: Dit is de meest gezochte term. Up houdt in: “Ik wil m’n cocktail koud, maar zonder ijs in het glas”. Dit geldt dus voor de meeste ‘fancy’ cocktails zoals de Cosmopolitan en Vesper Martini: Geen ijs in het glas, maar wel bewerkt met ijs en dus lekker koud.

o Neat: Géén ijs in het glas.

 

Tools:


o Shaker (2-piece). In geval van een 2-piece shaker, heb je dus je kleine shaker van 18 oz ofwel 532 milliliter & je grote shaker van 28 oz ofwel 828 milliliter.

o Cobbler shaker (3-piece). Een 3 piece shaker: Je grote shaker, het opzetstukje met zeef-gedeelte & het dopje.

o Fine strainer. Een klein keukenzeefje .

o Hawthorne strainer. De klassieke cocktail zeef.

o Julep strainer. Nóg klassieker dan de hawthorne. Mooi ding, maar overbodig gemaakt met de komst van de hawthorne. Wordt gebruikt voor het strainen van stirred drinks.

o Barspoon. De mooie, lange barlepel met gekrulde steel.

o Jigger. Je schenkmaatje.

o Mexican elbow. Simpelweg de beste citruspers OOIT.

o Schenktuitjes. AKA free pourers. Hiermee schenk je je alcohol direct uit de fles.



Ontbreekt er een term, of heb je een vraag over iets anders cocktail-gerelateerd? Stuur gewoon een berichtje en ik help je uit de brand!


En heb je genoeg van al deze theorie en ben je klaar voor het echte werk? Ga dan naar Cocktail Workshop Den Haag


CHEERS!

bottom of page